De opkomst van de chatbots ChatGPT en Google Bard

Datum 20 februari 2023
Leesduur 7 min
Jesse Kamsteeg OrangeTalent
Geschreven door:
Jesse Kamsteeg,
Online Marketeer
Jesse Academy

‘’Jij bent dé SEO-specialist, schrijf een artikel over op welke manieren je ChatGPT kunt inzetten?’’ En voilà, binnen een aantal minuten schrijft ChatGPT een artikel over een door jou gekozen onderwerp. Een disclaimer vooraf, dit blog is niet door ChatGPT geschreven, maar door een digitale expert van OrangeTalent. 😉   

Inmiddels kan je er haast niet meer omheen, ChatGPT wordt gebruikt door onder andere studenten, muzikanten en marketeers. ChatGPT is over de hele wereld op het nieuws geweest. ChatGPT wordt voor vele doeleinden ingezet. Van alledaagse vragen over hoe je moet strijken, tot opdrachten om teksten te vertalen of het schrijven van een geheel toneelscript.

Wat is ChatGPT? 

In November 2022 werd ChatGPT gelanceerd door OpenAI. OpenAI is een onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie (AI), met de missie om ervoor te zorgen dat AI ten goede komt aan de gehele mensheid. ChatGPT is een ontwikkelde chatbot met kunstmatige intelligentie, gespecialiseerd in het voeren van gesprekken met de gebruiker. De afkorting van ChatGPT staat voor: Generative Pre-trained Transformer. Je kunt de chatbot op verschillende manieren gebruiken. Je kunt de chatbot vragen stellen en de chatbot geeft een antwoord op basis van kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld: Wat zijn de belangrijkste pijlers van SEO? Door de gedetailleerde en uitgesproken antwoorden zijn de antwoorden soms nauwelijks te onderscheiden met antwoorden van mensen. Maar ook ChatGPT is niet perfect. De tool is tot op heden nog niet actueel waardoor de chatbot niet alle antwoorden kan geven op vragen over gebeurtenissen die plaatsvonden na 2021.  

Integratie van ChatGPT in Bing 

OpenAI is de maker van de chatbot ChatGPT. Microsoft heeft besloten om de komende jaren bijna 10 miljard euro te investeren in het bedrijf. Microsoft wil hierdoor de concurrentie voorblijven op het gebied van AI. 7 februari heeft Microsoft naar buiten gebracht dat zij een uitgebreidere versie van ChatGPT in gaan bouwen in de zoekmachine van Microsoft, Bing. Zo is het mogelijk voor gebruikers om de chatfunctie in te zetten als zoekopdracht. De nieuwe functie wordt wereldwijd stap voor stap uitgerold. Sommige gebruikers kunnen een beperkte versie daadwerkelijk al testen.  

Maar is Open AI de enige chatbot op het gebied van kunstmatige intelligentie? Nee, zeker niet. Na de lancering van ChatGPT heeft Google geantwoord met de komst van Google Bard. Google is al jarenlang bezig met kunstmatige intelligentie en toen kwam opeens ChatGPT om de hoek kijken. Wat is het verschil tussen de chatbots en welke invloed gaat dit hebben? 

Google Bard, het antwoord op ChatGPT 

Het zat er aan te komen, Google moest met een antwoord komen op ChatGPT. En het antwoord is gekomen in de vorm van Google Bard. Bard is een chatbot gebaseerd op LaMDA. LaMDA staat voor Language Model for Dialogue Applications en is het kunstmatige intelligentie systeem dat Google heeft ontwikkeld om (menselijke) gesprekken te kunnen voeren.  

Jarenlang is Google al bezig met de ontwikkeling rondom kunstmatige intelligentie. En vele vonden dat Google hier vooropliep ten opzichte van de concurrenten, tot dat ChatGPT kwam. De vraag is nu in hoeverre Google Bard kan concurreren met ChatGPT en wanneer het beschikbaar gaat zijn voor het grote publiek. 

Integratie in de zoekresultaten van Google 

Bard zal worden geïntegreerd in de zoekresultaten van Google. Dit betekent dat, naast de organische en betaalde zoekresultaten, er ook resultaten worden weergegeven die afkomstig zijn van de chatbot. Soendar Pichai, CEO van Google en Alphabet, heeft hier voorbeeld van getoond in een recent geschreven blog over de uitrol van Google Bard. Bezoekers gebruiken Google steeds meer voor diepere inzichten en begrip. AI gaat de belangrijkste informatie verzamelen, filteren, en dit samenvatten tot één duidelijk en simpel antwoord. 

Tijdens het Life From Paris-evenement geeft Soender Pichai nog een ander zoekvoorbeeld: ‘’Wat zijn de mooiste sterrenbeelden om naar te zoeken tijdens het sterrenkijken?'' Als antwoord geeft de chatbot een aantal populaire suggesties van sterrenbeelden. Op dit moment moet je verschillende zoekresultaten langsgaan wil je een globaal idee krijgen welke sterrenbeelden het mooist zijn. Bovenstaande vragen zijn niet te beantwoorden met een eenduidig antwoord. Hoelang je moet oefenen om gitaar te kunnen spelen verschilt natuurlijk per persoon. Dit soort vragen worden NORA-zoekopdrachten genoemd. NORA staat voor No Right Answer en dit betekent dat een zoekopdracht niet beantwoord kan worden door één basisantwoord. Google Bard verzamelt de beste resultaten en zal op basis hiervan één resultaat tonen. 

Google Bard is niet voor iedereen beschikbaar  

Tot op heden is het bekend dat Google Bard stapsgewijs wordt gelanceerd. Dit houdt in dat de eerste versie beschikbaar is voor een selecte groep mensen en de volledige versie nog niet gelanceerd wordt. Google zegt er het volgende over: ''Wij brengen het eerst uit met onze lichtgewicht versie van LaMDA. Dit kleinere model vereist minder berekeningskracht, waardoor we feedback kunnen verzamelen en vanuit hier kunnen opschalen naar meer gebruikers. We combineren externe feedback met onze eigen tests om ervoor te zorgen dat Google Bard aan een hoge kwaliteitsnorm voldoet, veilig is en gebaseerd is op echte wereldinformatie’’. 

Wat is het verschil tussen Google Bard en Chat GPT? 

Nu we ChatGPT en Google Bard hebben behandeld is de vraag: wat is het verschil? Deze vraag is moeilijk te beantwoorde omdat ChatGPT al is uitgerold en Google Bard nog niet. Eén van de functionaliteiten waar Google een verschil kan maken is of Google Bard de taal daadwerkelijk begrijpt, hier gaat het bij ChatGPT nog wel eens mis. De chatbot weet welk antwoord het moet geven, maar snapt niet waarom. Hierdoor komt het voor dat je onjuistheden, vooroordelen en discriminatie tegenkomt in antwoorden. Verwacht wordt dat Google dit veel beter snapt aangezien Google hier jarenlange ervaring in heeft. 

Net zoals Google Bard gaat Microsoft, zoals eerder vermeld, ChatGPT ook integreren in de zoekmachine. Dat is op dit moment nog een verschil, maar zowel Google Bard als ChatGPT gaan dus geïntegreerd worden in de zoekmachines Google en Bing.  

We hebben het in het begin van de blog al vermeld. ChatGPT is niet actueel waardoor de chatbot niet alle antwoorden kan geven op vragen over gebeurtenissen die plaatsvonden na 2021. Doordat Google Bard bij lancering geïntegreerd gaat worden in de zoekmachine en dus aan het internet, is het de verwachting dat dit bij Google Bard wel kan. Ook omdat Google zelf meldt dat consumenten diepere inzichten zoeken, in plaats van snelle en feitelijke antwoorden. 

Aan de hand van de nieuwste updates en ontwikkelingen zullen we dit blog bijwerken.  

Wat betekent Artificial intelligence voor de toekomst?  

De toekomst kunnen we niet voorspellen, maar wel is duidelijk dat Artificial Intelligence in een stroomversnelling terecht is gekomen de laatste maanden. Chatbots maken het zoeken op internet makkelijker en door gebruik te maken van AI bespaar je tijd. Maar nadelen zijn er ook, door de enorme hoeveelheid gegevens van het internet bestaat er een kans dat de informatie onjuist is. Controleren is ook niet mogelijk, want de bron van deze informatie wordt niet weergegeven. En daarnaast kopiëren en plakken veel mensen de antwoorden van ChatGPT waardoor de kwaliteit van de content in gevaar komt. En hoeverre vervangt AI menselijk werk? Op dit moment nog niet, maar wie weet wat er in de toekomst allemaal mogelijk gaat zijn. Zo zijn er talloze voordelen maar ook een aantal grote nadelen. In de volgende blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van chatbots.  

Delen

Want to learn
more about this?