European Accessibility Act: ben jij er klaar voor?

- Home/
- Inspiratie/
- European Accessibility Act: ben jij er klaar voor?
We klikken, scrollen en lezen apps en websites de hele dag door, zonder erbij na te denken. Maar voor mensen met een beperking is dat niet altijd vanzelfsprekend. Toegankelijkheid is een must, en daar komt de European Accessibility Act om de hoek kijken. Na jaren voorbereiding wordt deze wet aankomende zomer werkelijkheid. Wat houdt de wet precies in en wat betekent het voor jouw organisatie? In dit blog nemen we je mee in de belangrijkste punten, zodat jij goed voorbereid bent en niet voor verrassingen komt te staan!
Wat is de European Accessibility Act?
Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Dat betekent dat nieuwe digitale en fysieke diensten – zoals websites en apps – vanaf dat moment toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Heb je al een bestaande website of app? Dan moet die uiterlijk op 28 juni 2028 aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Deze wet geldt voor jou als je:
Een publieke of overheidsinstantie bent
Een commercieel bedrijf runt, groot of klein, binnen de EU.
Actief bent in de technologie- en softwaresector
Werkt in de transport- of reisbranche
Een retail- of dienstensectorbedrijf hebt
Een financiële instelling runt
Een e-commerce bedrijf beheert
Er zijn ook uitzonderingen! Kleine bedrijven met minder dan 10 medewerkers en een jaaromzet onder €2 miljoen hoeven niet te voldoen aan deze wet. Ook als jouw website of applicatie voor de B2B-sector bedoeld zijn geldt deze wet niet voor jou. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klantportaal of andere digitale dienst voor andere bedrijven.
Zijn aanpassingen aan jouw website te groot of te duur en wegen ze niet op tegen de voordelen? Ook dan is een uitzondering mogelijk. Omdat deze wet nieuw is, is het vanuit de overheid nog niet duidelijk hoe deze grijze gebieden ingevuld zullen gaan worden. Dat is normaal bij een nieuwe wet - zolang de kernboodschap maar duidelijk is. En die is in dit geval ‘toegankelijkheid is de norm’. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen veel van deze onduidelijkheden worden weggenomen.
Assisted Software
Veel mensen staan er niet bij stil: als je een beperking hebt, ben je vaak afhankelijk van Assisted Software bij het zoeken naar en navigeren op websites. Denk bijvoorbeeld aan software die ervoor zorgt dat tekst wordt voorgelezen, die spraak kan omzetten in een opdracht, of zelfs software met eye tracking waardoor iemand handsfree door een website kan navigeren.
Deze software bestaat al decennialang. Ook voordat er werd gesproken over de European Accessibility Act gebruikten mensen met beperkingen deze software.
Toegankelijkheid: verplichting in plaats van optie
Waar toegankelijkheid vroeger een optie was, wordt het dus vanaf deze zomer verplicht om je nieuwe website of applicatie zo in te richten dat hij goed werkt met assisted software. Bestaande websites en apps hoeven nog niet direct aangepast te worden, maar moeten uiterlijk in 2028 goed toegankelijk zijn met assisted software. Dit betekent dat schermlezers de content moeiteloos moeten kunnen voorlezen, spraakbediening probleemloos moet werken en navigeren zonder muis mogelijk moet zijn. Sommige websites voldoen hier al aan, maar veel organisaties hebben nog werk te doen!
Aangepast design
Toegankelijkheid gaat niet alleen over techniek, maar ook over design. Je website moet zo ontworpen zijn dat iedereen ermee uit de voeten kan. Denk aan duidelijk contrast tussen tekst en achtergrond, grotere lettertypes voor betere leesbaarheid of het veranderen van bepaalde kleuren zodat mensen die kleurenblind zijn ook soepel door jouw website kunnen navigeren. Goed design is niet alleen mooi, maar zorgt ervoor dat jouw website voor iedereen werkt en navigeerbaar is - en dat is precies waar de European Accessibility Act om draait.
Meer zichtbaarheid door een toegankelijke website
Behalve dat het verplicht is, heeft je website toegankelijker maken ook veel andere voordelen. Een duidelijke structuur, alt-teksten en logische navigatie maken je site niet alleen beter voor gebruikers, maar ook voor zoekmachines. Dat betekent: een betere SEO-score en meer zichtbaarheid. Great! Daarnaast heeft bijna 2 miljoen Nederlanders een beperking. Door je website voor iedereen toegankelijk te maken, bereik je een veel grotere doelgroep en verbeter je de gebruikservaring voor álle bezoekers.
EAA: dít betekent het voor jouw organisatie
Toegankelijkheid is niet iets dat je op het laatste moment nog even aanvinkt. Het heeft een echte impact op jouw organisatie! Als je niet voldoet aan de eisen, riskeer je boetes. Laat toegankelijkheid daarom een vast onderdeel in jouw strategie zijn.
Deze wet roept nog best wat vragen op en dat is logisch. De regelgeving is complex en op sommige punten nog niet helemaal duidelijk. Wat we wél weten: het is slim om nu al te kijken naar de toegankelijkheid van je platform. Niet alleen om risico’s te beperken, maar ook om je gebruikers een betere ervaring te bieden.
Geen idee waar je moet beginnen? We got you! We helpen je om jouw platform niet alleen EAA-proof te maken, maar ook gebruiksvriendelijker en beter vindbaar. Zo voorkom je risico’s én zet je een slimme stap vooruit.
Ready for
EAA?
