- Home/
- Inspiratie/
- 5 tips om ontspannen op vakantie te gaan
Vakantie.. in gedachten zit je al met je voeten in het zand en een cocktail in je hand. En dit heb jij verdiend: het hele jaar zet je je volledig in voor je werk. Of betrap je jezelf erop dat je toch met werk bezig bent op je vrije dagen? Herken je ook dat de voorbereiding van je afwezigheid je stress oplevert?
Met deze 5 tips geniet jij nog intenser van je welverdiende vakantie en kan je weer fris en fruitig beginnen aan een nieuwe werkweek na je zomervakantie.
1. Planning is alles
Je vakantieplanning is rond. Tickets geboekt, accommodatie geregeld en enkele hotspots op je vakantiebestemming genoteerd. Zin in! Nu nog de planning van je afwezigheid op werk. Door dit op tijd te starten, kun jij met een gerust hart je koffer inpakken.
Plan ongeveer twee weken voor je vertrek een moment in om de overdracht op te zetten, zie ook tip 2! Denk er ook aan om je klanten/opdrachtgevers te laten weten wanneer je op vakantie gaat (en weer terug bent).
Het is slim om je to-do-list langzaam af te bouwen. Rond taken af, en neem geen nieuwe korte-termijn taken meer aan. Plan ook geen afspraken in op je laatste werkdag, zodat er geen nieuwe acties op je lijst komen.
Zet in je agenda om je afwezigheidsmelding in te stellen en evt je werktelefoon uit te schakelen, in de laatste uren voor die langverwachte vakantie. Belangrijk is om in de out-of-office mail aan te geven dat je met vakantie bent, wanneer je weer terug bent en wie van je collega’s je werkzaamheden overneemt.
Ben jij zo’n type dat één dag voor vertrek je koffer inpakt? Plan ook dit wat ruimer: pak in de week voor je vertrek iedere avond even een kwartiertje wat spullen bij elkaar, zodat je minder gestresst op vakantie gaat.
2. Maak een goede overdracht
Om ook echt niet gestoord te worden op je vakantie, geef je álles wat je weet door in een document. Of toch niet? Voor je collega’s (en klanten) is het fijn om te weten wat er door gaat, wat er door iemand anders opgepakt moet worden of wat tot na je vakantie kan wachten.
Daar is ie dan: de overdracht, met de prioriteiten tijdens je afwezigheid, niet álles.
Wat moet er gedaan worden? Start vanuit die vraag. Welke projecten lopen door, wie is eerste verantwoordelijke hiervoor (informeer hem/haar ook persoonlijk of overleg met je leidinggevende) en wat is er voor nodig? Dit kun je al twee weken voor je vertrek opstarten.
Wat wordt er niet gedaan? Sommige projecten lopen wel door, maar kunnen wachten tot je weer terug bent. Zet ook deze projecten in de overdracht, zodat er geen onduidelijkheid is. Laat natuurlijk wel aan de opdrachtgever of betrokken personen weten wanneer je weer terug bent.
En als je dan eenmaal terug bent: evalueer! Niks zo waardevol als de feedback van je collega’s. Of misschien is er toch iets met het project / bij de opdrachtgever gebeurd waar je natuurlijk van op de hoogte wil zijn bij terugkomst.
3. Opgeruimd staat netjes
Als je op vakantie bent geweest, wil je dat zonnige gevoel (minimaal) de eerste werkweek nog vasthouden. En dan is het wel zo fijn als je werkplek en laptop niet al direct voor allerlei prikkels zorgen.
Ruim dus voor vertrek op: zowel je werkplek – ook in de lade of de papierstapel op je bureau – als je computer. Bureaublad: leeg! Mailtjes: gesorteerd per project in de juiste map. En wat dacht je van je tas? Uitmesten maar.
En haal nog even een doekje over je bureau voor je de deur uit loopt, nu het toch zo lekker opgeruimd is.
4. Offline zijn
Je afwezigheidsmelding is ingesteld, je laptop blijft thuis en je werktelefoon is doorgeschakeld, dus in feite ben je offline. Heb je ook al gedacht aan uitloggen op LinkedIn, je werkmail (tijdelijk) van je telefoon te halen? Doen!
Ook al heb je je nog zo voorgenomen om tijdens je vakantie echt even van je gezin/vrienden/partner te genieten, plots komt dat moment dat je aan dat ene project denkt, of je een idee te binnen schiet. Dat is ook waarom die geweldige medewerker bent! Mijn pro-tip hierbij is: zet het kort (max 5 minuten) in je mobiel/notitieblokje en geniet weer verder van je vakantiedag. De uitwerking van je plan komt natuurlijk ná je vakantie, maar zo is het voor nu even geparkeerd.
Zorg ook voor wat speling: ga niet direct de eerste dag van je vakantie op reis of na terugkomst direct aan het werk. Een dag voor de inkopen voor je vakantie of rondom huis lummelen helpt ook om die overgang van werk naar vakantie en andersom gemakkelijker te maken.
5. Lege agenda op je eerste werkdag
Aan al het moois komt een eind. Maar schiet niet direct weer in de stress. Zorg dat je eerste dag na je vakantie je agenda nog leeg hebt. Geen afspraken en vergaderingen. Neem de tijd om je email te screenen: weg, bewaren of actie. Vervolgens kun je bijpraten over de projecten en een korte evaluatie van je overdracht. Laat je afwezigheidsmelding nog een dagje aan staan, zo kun je je prioriteiten in beeld brengen en opstarten.
Nu je deze tips allemaal in de pocket hebt, kan het toch bijna niet meer misgaan? Onthoud: niemand is onmisbaar. Maar door jouw inzet, overdracht en goede voorbereiding heb je jezelf weer een stukje waardevoller gemaakt. Je kunt met een gerust hart op vakantie. Geniet er lekker van!